Odpírání si sladkostí života prostě není pro každého…

 

Určitě už jsi stejně jako já přemýšlel o tzv. cukr free variantě, která je dnes populární. Je to prosté vynechání cukru ze života. Pro mnoho z nás je ale tahle představa dost náročná:

 

 

„Když mně ten černej čaj prostě bez cukru nechutná…“, 🙂

 

 

nebo minimálně skočit do toho hned po hlavě.

 

Taky mám raději postupné kroky – ať už se jedná o stravování nebo životní zkoušky. 🙂 (Vidíš, jak to se sebou navzájem všechno souvisí?)

 

Docela nedávno jsem se při práci v bylinářství dostala k věcičce zvané BYLINNÝ KARAMEL, která mě uchvátila tím, že i když JE Z CUKRU, má zcela jiné vlastnosti. A naprosto skvělou chuť, která mi můj „černý asfalt“ výborně osladí bez výčitek! 🙂 (Černému asfaltu rozuměj dlouho louhovaný silný anglický čaj 🙂 )

 

Rozhodla jsem se nekupovat další balení v plastu, protože se ohleduplně snažím chránit planetku kolem sebe jak to jen jde, a podle složení na obale vymyslet jednoduchou variantu toho, JAK SI HO SNADNO VYROBIT DOMA.

 

O co jde aneb v čem je karamel tedy „lepší“?

 

 

Ačkoliv má konzistenci medu, JE VHODNÝ PRO VEGANY, protože neobsahuje žádnou živočišnou složku. Můžeš ho použít všude tam, kde jinak běžně sladíš cukrem nebo medem.

 

Bylinkový karamel se sice skládá z bílého cukru, ale účinky na tělo má zcela opačné.

 

Zkaramelizováním se bílý cukr, který vyvolává v těle přirozeně kyselou reakcipromění na zásaditý – a to je ten hlavní rozdíl, díky kterému je slazení karamelem zdravé. Karamel oproti medu neobsahuje pyl, tudíž je vhodný pro alergiky (v našem případě vyrábění v této situaci vybereš ty rostliny, které pyl neobsahují). Pokud se cukr nahradí fruktózou, mohou si jím osladit život i diabetici.

 

Hlavní prioritou cukr free lidí rozhodnutí zbavit se cukru je to, že cukr překyseluje tělo a? – jak už jste možná sami slyšeli, PŘEKYSELENÍ V TĚLE JE VHODNÁ PŮDA PRO BAKTERIE, mykózy, záněty a nemoci obecně. Proto se taky do jídelníčků zařazují zásadotvorné potraviny.

Průkopník bylinkových karamelů

 

Páter František Ferda (1915-1991), český kněz a léčitel, přisuzoval karamelu neobyčejný význam. Objevil, že jedna z předních příčin u překyselení těla, migrén a bolestí hlavy pramení z užívání bílého cukru.

 

Rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Když si ho uděláš doma po svých, vyjde tě levně a jeho příprava je navíc extra jednoduchá.

 

Líbí se mi od pátera Ferdy jeden citát, který nepříliš souvisí s karamely, avšak myslím, že v dnešní „hubnoucí“ době by mohl předat moudré zamyšlení nad zdravím 🙂

 

„Lepší když budeš mít kilo navíc a budeš zdravá, než bys byla o kilo lehčí a marodila bys.„

– páter František Ferda

 

Ačkoliv s jeho radami v mnoha případech nesouhlasím, tohle je trefa přímo do terče! 🙂

 

Můžeš si na jeho způsoby léčení udělat názor sám čtením těchto knih:

  • Páter František Ferda – experimenty, recepty, životní osudy
  • Za zdravím s jasnovidcem páterem Ferdou
  • Perspektivy telepatie
  • Receptář pátera F. Ferdy — Jak léčil páter František Ferda
  • Totální protirakovinná kúra pana pátera Ferdy
  • Páter František Ferda nám…

Použití jednotlivých bylin pro umocnění pozitivních účinků

Má zkušenost je taková, že jde udělat ze všeho, z čeho si běžně vaříš čaj.

 

Pokud chceš zlepšit trávení a posílit plíce, můžeš použít třeba mátu nebo jitrocel.

 

Na zklidnění a příjemný spánek použiješ meduňku nebo levanduli.

 

Pro lehké povzbuzení karamel udělej z máty nebo zeleného čaje.

 

Pokud bys rád posílil imunitu, pak přidej květy černého bezu, lípy nebo šalvěj.

 

Na menstruační bolesti může výborně posloužit kontryhel nebo řebříček. Obě byliny mají velice příjemnou chuť.

 

Pokud tě trápí trávení nebo nadýmání, oceníš heřmánek nebo fenykl.

 

 

Máme za sebou teorii, pustíme se do výroby! 🙂

 

Výroba domácího bylinného karamelu

 

 

Suroviny na plnou 750ml zavařovačku

 

  • 900g bílého cukru

  • 400ml bylinkového čaje ze sypaných bylin (čerstvých nebo sušených) nebo 2 sáčků (případně 400ml vody + bylinný extrakt)

  • čtvrt čajové lžičky kyseliny citrónové na konzervaci a vyrovnání chuti

Postup výroby

1) Do hrnce (ideálně s nepřilnavým povrchem) dáme nasucho bílý cukr. Důležité je nastavit plamen na nízké až střední hoření, protože jinak začne karamel rychle tmavnout (a tím i hořknout).

 

Asi po 5 minutách začne cukr tvořit pevné části a pak se začne rozpouštět a hnědnout. Necháme z celé směsi udělat jednotnou konzistenci tím, že se všechen rozpustí. Opečeme do světle hnědé barvy, aby v něm nebyly žádné tuhé části cukru.

 

P.S.: Nezapomeň to míchat a použij dřevěnou vařečku, silikonová mi to moc dobře nedávala. 🙂

 

2) Přidáme hrnek uvařeného vylouhovaného čaje – POZOR!, karamel se vaří asi při 170° a tak nastane bouřlivá reakce s čajem.

Neboj se, jen to začne bublat, pak se to uklidní, kuchyň zůstane celá, a ty taky 🙂

 

3) Karamel odstavíme z plotýnky a necháme ho vychladnout v hrnci. Kdybychom ho ihned nalili do sklenice, tak nám vysokou teplotou praskne. Přidáme ke konzervaci čtvrt čajové lžičky kyseliny citrónové a promícháme, aby se rozpustila. Do pečlivě vymyté a vyschlé zavařovačky nalijeme hotový karamel.

 

Hotovo. Jednoduché to bylo, že? 🙂  Je to rychle, za levno a… víš co? Bude lepší, když se SÁM PŘESVĚDČÍŠ! 🙂

 

Nezapomeň se pak pochlubit do skupinky všem ostatním – já sama jsem zkoušela zatím mátu a lípu, a budu ráda, když zase inspiruješ Ty mě pro mé další pokusy! 🙂

 

 

 

Tak ať se to podaří, měj se krásně a užívej si svůj čajíček s novou příchutí bylinkového karamelu! 🙂