Ibišek - pro imunitu, barvení vlasů i zahradu

Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa neboli také Karkade) obsahuje spoustu vitamínů (především C) a minerálů.

 

Řadí se mezi superpotraviny, i když je také oblíbenou okrasnou tropickou rostlinou. Čaj z něj se nazývá Karkade – je to také označení pro tento druh ibišku.

 

Působí antioxidantně, dezinfekčně a protizánětlivě.

Těší se své největší oblibě v Africe, Blízkém Východě a v Latinské Americe. Jeho osvěžující chuť zahání pocit žízně – to se v poušti hodí! 🙂

 

Dominuje kyselou chutí a sytě červenou barvou. Podává se teplý i ledově vychlazený.

Je tu ale jedna věc, kterou dělá 98% lidí špatně.

Jedná se o chybu, která vzniká při přípravě čaje – nejen ibišku, ale třeba také šípku, zázvoru nebo rakytníku.

 

Jelikož ibišek obsahuje vitamín C, je nutné ho zalévat chladnější vodou než 70°.

 

Pokud ho totiž zalijeme teplejší vodou – či dokonce vroucí, o vitamín C z velké části přijdeme. Zničí se vysokou teplotou.

Pokud je Tvůj hlavní záměr ZVÝŠENÍ IMUNITY, nezalévej ibišek vroucí vodou!

Faktory ztráty vitamínu C

Strouhání

– úbytek až o 50 %  již 15 minut po nastrouhání

 

Tepelná úprava a vaření

– obsah klesá každých 5 minut o 10 % 

 

Konzervace 

– např. sušením ovoce a zeleniny lze přijít až o 50 % 

 

Skladování 

– při nevhodném skladování (světlo, teplo) ztratí, či výrazně sníží již cca za měsíc od sklizně

 

– má být v temnu a bez přístupu vzduchu (jinak se ztrácí účinné látky mnohem rychleji), max. doba skladování je asi jeden rok (poté je možné užít byliny třeba do koupele) 


(částečný zdroj: Vitalia.cz, Petr Havel, agrární analytik)

Sama nepřipravuji ibišek jako čaj, ale jako macerát. Pokud nevíš jak se macerát dělá, tak mě bedlivě sleduj v dalších týdnech.

 

Makám teď na novém obsahu, ve kterém metody přípravy učím.

 

Ibiškový macerát nemá rudě červenou barvu, ale modrou, to je vhodné vědět např. při barvení, protože… 🙂

S velkou oblibou ho přidávám k přírodnímu barvení vlasů hennou

Udělá ve výsledku nádhernou, sytě rudou barvu. Stačí když namísto vody přidám ibiškový čaj o teplotě do 55°, ne však teplejší.

 

Zničila bych přírodní indigo a henna by chytla zrzavě, což je pro mě nežádoucí.

Důležité upozornění:

Pro barvení vlasů zalijeme čaj horkou vodou a až poté ji necháme zchladit na požadovanou teplotu.

Výsledkem by byla v opačném případě modrá barva nálevu! 🙂

 

▸ Umyju si před barvením vlasy přírodním šamponem/tuhým mýdlem bez chemie.
 

Poznámka:

Pokud používáš chemickou barvu, musíš dodržet odstup pro první barvení hennou. Stejně tak jsou pro Tebe vhodné jiné odstíny pokud jsi blondýnka. Mohlo by se stát, že by barva chytla do zelena! 🙂

 

▸ Barvím – Na hlavu napatlám hennovou směs a nechám působit co nejdelší dobu – minimálně však hodinku.
 

Poznámka:

Používám hennu Voono, dá se koupit i bez obalu na váhu – superekologická varianta.

 

▸ Poté hennu důkladně vymyju pouze vlažnou vodou a nechám na vlasech „pracovat“ ještě asi 3 dny.

 

Henna během té doby změní svůj pigment za působení vzduchu (oxiduje).
 

▸ Následně barvu důkladněji vymyju přírodním šamponem.
 

▸ Můžu dělat velkou parádnici do dalšího barvení.

 

Naučím se název a postup mého barvení, protože mě ostatní budou zastavovat na ulici a ptát se JAK JSEM TO SAKRA DOKÁZALA! 🙂

Karkade - tradiční nápoj arabských zemí

Arabové takto nazývají ibiškový čaj. Pijí ho rádi silně slazený a teplý.

 

O jeho přípravě jsem se bavila se svým kamarádem Filipem, který pracuje v čajovně.

 

Filip studoval dva roky v Egyptě, kde tradiční kulturu i jejich tradice nasával plnými doušky. Karkade právě z Egypta pochází – je to jejich národní nápoj.

 

Tradičně se na 400ml dávají 2 vrchovaté lžičky byliny a zalévá se skoro vroucí vodou.

 

Pokud ale chceme výluh použít především pro imunitu, řekli jsme si, že zaléváme teplotou do 70°.

 

Doba louhování je psána kolem 10 minut, ale třeba bába Kamenická (známá bylinářka) doporučuje u bylin 20 minut.

 

Pokud zaléváme bylinu studenější vodou, louhujeme delší dobu

Posiluj svou imunitu.

Můžu ti navrhnout nejefektivnější prevenci na míru, s ohledem na tvůj životní styl. Pokud máš zájem, vyplň tento dotazník: